top of page

Kulturhistorisk Matreise - DS Turisten

En historisk sjøreise som byr på vakkert og levende kulturlandskap med mat og drikke, kulturarv, tradisjoner og kulturhistorie underveis.

I det som den gang omtaltes som Fredrikshaldsvasdraget er det ikke bare mye interessant trelasthistorie. I disse områdene var det tidligere også tilrettelagt for turister på en måte som kanskje er vanskelig å forestille seg i dag.


Rundreisen på DS Turisten omtales i flere medier som en av de vakreste rundreisene for turister og feriereisende i landet, den tidens pakketurer som kombinert båtreisen med DS Turisten med hotellovernatting og elegante kjøretøyer appellerte til et publikum som ønsket ferieturer ikke langt fra hovedstaden. Her var det høy hatteføring og deilig, avslappende stemning ombord. 


Rundreisen på DS Turisten omtales i flere medier som en av de vakreste rundreisene for turister og feriereisende i landet. I 1925 var rundreisen så populær og antallet reisende så stort at DS Turisten ikke kunne ta alle med. Til sesongen 1926 gikk båten igjennom en stor forandring, og ble blant annet innredet med nytt kjøkken basert på restaurantdrift. En ny æra når det gjaldt bespisning og hygge ombord kunne begynne. Som restaurantrice ble den dyktige Oslo-damen fru Fürstenau ansatt, og sammen med hennes to døtre og sønnen Martin, besørget de serveringen.


Middagsserveringen ombord var enkel, men velberedt. Varm middag ble tilberedt fra kullfyrt bysse, smørbrød av mange slag, kaffe og kaker. Selvprodusert is var også et populært innslag. Isbingen på Skulerud, der det ble lagret is i store blokker, gjorde dette mulig. Og det var både øl og vinrett ombord.


Hva skal til for å gjenskape den samme følelsen i dag?

En historisk sjøreise som byr på vakkert og levende kulturlandskap med mat og drikke, kulturarv, tradisjoner og kulturhistorie underveis.


I prosjektet: Kulturhistorisk matreise i Haldenkanalen, skal vi jobbe med å gjenskape den gode følelsen fra fordums tid. Prosjektet favner både kulturarv og historiske opplevelser langs den vakre vannveien Haldenkanalen, via en gjenskaping av fortidens ferieturer med D/S Turisten. Vi skal skape kulinariske matopplevelser basert på D/S Turistens gamle menyer og oppskrifter med en ny vri og med dagens råvarer fra lokale matprodusenter. Dette blir en historisk sjøreise i dempet luksus som byr på vakkert og levende kulturlandskap med mat og drikke, kulturarv, tradisjoner og kulturhistorie underveis.


Vi ønsker å gi gjestene en levende opplevelse ombord D/S Turisten, en uforglemmelig matreise i Haldenkanalen. Vi ønsker å forvalte og videreformidle de historierike tradisjonene gjennom å gjenskape den gamle følelsen gjestene tidligere hadde ombord D/S Turisten rundt 1930-tallet. Historien og kulturarven vil oppleves rent visuelt underveis på dampbåtreisen, gjennom historiefortelling om bord og smaksopplevelsene i gjenskapte 1930-tallets menyer på D/S Turisten. Dette blir den opplevelsesrike og kulturhistoriske matreisen som man ikke vil finne andre steder enn i Haldenkanalen.


Prosjektet er finansiert gjennom KulturArvOpplevelser i Viken Fylkeskommune. Arbeidet med prosjektet pågår vinter/vår 2023.


bottom of page