top of page

Smakfulle Haldenkanalen – inspirasjon, samarbeid og lokale smaker!

Mandag 3. november samlet lokalmatprodusenter, spisesteder og arrangører seg til en felles inspirasjonstur langs Haldenkanalen – fra Aurskog-Høland i nord til Halden i sør. Dagen ble en reise fylt av ekte møter, gode smaker og ny inspirasjon til videre samarbeid på tvers av kommunegrensene.


ree


En felles arena for mat og muligheter

Formålet med turen var å knytte produsenter, serveringssteder og opplevelsesaktører tettere sammen, og å skape grobunn for nye samarbeid som kan styrke Haldenkanalen som matregion og reisemål.


Målet var å bli kjent – både med hverandre og med mangfoldet av råvarer som finnes i regionen. Når man får oppleve alt dette samlet på én dag, ser man virkelig hvilket potensial vi har som mat- og opplevelsesregion. Camilla Nordmo, prosjektleder

En reise fra nord til sør

Turen startet hos Kollerud Gård på Hemnes i Aurskog-Høland, der Elin Kollerud fortalte om bringebær, lokalmat og gårdsturisme. Siri Bjørnstad, næringsutvikler i Aurskog-Høland kommune delte erfaringer fra Aurskog-Hølands arbeid med lokalmat og dro frem blant annet Stuttreist-butikken og Stuttreist & Himlaga-festivalen.




Krog Nedre i Aurskog-Høland møtte deltakerne Tor Anders og Hanne Høgaas, som har satset på hjorteoppdrett og ammekuproduksjon med rasen Dexter – en drift som gir både kortreist kjøtt og nye muligheter for gården. Her fikk deltakerne møte dyra, høre om utfordringer og erfaringer fra oppbyggingen, og om planene videre for å utvikle Krog Nedre som en småskala kjøttprodusent med fokus på kvalitet og lokal verdiskaping.



Produkter fra Nedre Krog foredlet hos Halvorsrud Vilt og Gårdsslakteri
Produkter fra Nedre Krog foredlet hos Halvorsrud Vilt og Gårdsslakteri

Hos Dyrkerom i Marker viste Sara og Kenneth Means fram hydroponisk produksjon av urter og basilikum, og på Taraldrud Gårdsbryggeri delte Kjartan Lodden sine erfaringer som ølbonde med stor interesse til håndverket.


Taraldrud Gårdsbryggeri sin ølvogn som benyttes på arrangementer i Haldenkanalen
Taraldrud Gårdsbryggeri sin ølvogn som benyttes på arrangementer i Haldenkanalen


I Ørje ble det lunsj og lokalmatprat på Bakergården Café. Daglig leder, Mathias Husebråten fortalte om selskapet og deres filosofi og bruk av lokalmat fra Haldenkalen. Turen gikk videre til Matfatet Ørje og Ørje Kaffebrenneri. Lars Johansson fra Ørje Kaffebrenneri delte historien bak mikrobrenneriet. Og Morten Jaavall fra Joval Gård fortalte om etableringen og driften av Matfatet, hvordan de på Joval bruker gårdens produkter i egen virksomhet og på flytende overnattingstilbudet FLO Haldenkanalen.


Videre gikk turen til Mellom Fange Gård i Aremark, hvor Unn og Nils Håkon Sandtorp fortalte om sin økologiske drift og hvordan de har utviklet en mangfoldig gård med produksjon av kjøtt, egg og kylling. De selger mesteparten av sine varer på REKO, og for et tempo! 14 REKO utleveringer på en uke. Slå den!




Dagens siste faglige stopp var i Permakulturhagen i Fossby. Bygdehagen har blitt en grønn møteplass i kommunen, og Nina Espelund og Ellen Vestby fra Haldenkanalen Permakulturlag fortalte hvordan permakultur brukes som metode i bygdeutviklingen i Aremark kommune.


ree


Matglede og samarbeid på festningen

Den planlagte middagen på Restaurant Curtisen ble på grunn av stor interesse for å delta på turen flyttet til Den nye kommandantboligen på Fredriksten festning, et staselig lokale som skapte den perfekte rammen for kveldens felles matopplevelse. Kjøkkensjef Sebastian Engh, på Restaurant Curtisen hadde forberedt en treretters meny basert på råvarene fra produsentene deltakerne hadde møtt underveis.


ree

Denne gangen var det ikke bare kokken og hans team som sto for maten: deltakerne ble delt inn i fem lag – Team Drikke, Team Forrett, Team Hovedrett, Team Dessert og Team Kaffe – og fikk selv være med på å anrette og servere rettene. Det ble både latter, samarbeid og nye bekjentskaper med samme lidenskap for de lokale råvarene.



Kveldens meny

Aperitiff

Hjortepølse fra Markerhjort


Drikke: Rabarbrasus og Sildre fra Innerst i Elva


Forrett

Speltperler fra Holli Mølle dyrket hos Hans Lervik

Baslikumpesto fra Dyrkerom

Kylling fra Mellom Fange Gård

Saus med gåselever og kraft av Smaalensgås fra Taraldrud Gård

Betepuré av beter fra Vaglen Gård


Drikke: Rabarbrasus og Sildre - musserende bjørkevin fra Innerst i Elva Fløtær fra Taraldrud Gårdsbryggeri

Hvitvin fra Fredrikshald Vineri i Halden


Hovedrett

Hjort fra Nedre Krog

Potetpuré og rosenkål, beter og bakt gulrot fra Vaglen Gård


Drikke:

Grepæ Kær fra Taraldrud Gårdsbryggeri

Askim Årgang Eple & Aronia


Dessert

Sjokoladekake og sorbet med solbær fra Hafsrød Gård

Bringebær fra Kollerud Gård

Aeropress-kaffe fra Ørje Kaffebrenneri


Drikke:

Sildre bjørkevin fra Innerst i Elva

Cognac fra Haldenkanalen Cognac


Underveis i middagen fikk deltakerne også fire korte innlegg som knyttet sammen lokalmat, historie og opplevelser i Halden:

  • Silje Hansen, leder Fredriksten Festnings venner, fortalte om historien til Fredriksten festning og kommandantboligen.


  • Simen Øien, gründer, delte mer om etableringen av Fredrikshald Vineri og vinproduksjon i Halden.


  • Hannah-Karina Dugan, initiativtaker,  fortalte om Fredrikshald Vinvandring, og hvordan konseptet har samlet byens restauranter i en felles opplevelse.


  • Inger Midttun Lie, daglig leder MS Brekke – Opplev Haldenkanalen, delte erfaringer med å sette lokalmat fra Haldenkanalen på menyen om bord i kanalbåten.


Det var inspirerende å se hvordan råvarene fra hele kanalen kunne møtes på ett bord, og hvordan deltakerne tok eierskap til opplevelsen. Dagen ble en smakfull bekreftelse på hva samarbeid faktisk kan skape. Camilla Nordmo, prosjektleder

Morten Jaavall og Tor Anders Høgaas presenterte Haldenkanalen Cognac, før Lars Johansson fra Ørje Kaffebrenneri og kveldens kaffe-team serverte kaffen til desserten. Der vi tidligere på dagen fikk servert en kaffe som kunne sammenlignes med en mørk rødvin, var kveldens kaffe fra Kenya. Kenya kaffen er Lars sin egne favoritt, og denne kan sammenlignes med en frisk og boblende hvitvin.


Kvelden ble avsluttet med en takk for maten hilsen til Sebastian og alle de dyktige unge hjelperne i hans team, før kaffe-Lars fremførte sin egenkomponerte kaffesang. En flott avslutning på en lang og inspirerende dag!




Nye initiativer på gang

Flere av deltakerne uttrykte ønske om at inspirasjonsturen bør gjentas, og prosjektet ser allerede på muligheten for en ny tur våren 2026.


– Det er fortsatt mange produsenter igjen å besøke, og stort potensial for nye samarbeid mellom mat, kultur og reiseliv, sier prosjektleder Camilla Nordmo. Etter turen har det allerede oppstått mange nye koblinger, og flere eksempler på samarbeid om å både servere og selge hverandres produkter har oppstått. Vi jobber med friskt mot videre mot målet om mer samarbeid og mer lokale råvarer på spisesteder og i lokalmatutsalg i kanalen fremover.



Flere bilder fra kvelden



 
 
 

Kommentarer


La vannveien føre deg gjennom idylliske innsjøer, imponerende sluseanlegg og vakkert kulturlandskap.

Pust ut, slapp av og opplev kunst, kultur, historie og den flotte naturen sammen med oss!

Kontakt oss

Haldenkanalen Regionalpark
P.b. 114 / Storgt. 55
1871 Ørje


Daglig leder: Vidar Østenby
Telefon: +47 922 40 932 
vidar.ostenby@marker.kommune.no

Stolt medlem av: 

NP-hovedlogo-neg-1024x231.png

© Haldenkanalen Regionalpark

bottom of page