Smakfulle Haldenkanalen – inspirasjon, samarbeid og lokale smaker!
- Regionalpark Haldenkanalen
- for 7 døgn siden
- 4 min lesing
Mandag 3. november samlet lokalmatprodusenter, spisesteder og arrangører seg til en felles inspirasjonstur langs Haldenkanalen – fra Aurskog-Høland i nord til Halden i sør. Dagen ble en reise fylt av ekte møter, gode smaker og ny inspirasjon til videre samarbeid på tvers av kommunegrensene.

En felles arena for mat og muligheter
Formålet med turen var å knytte produsenter, serveringssteder og opplevelsesaktører tettere sammen, og å skape grobunn for nye samarbeid som kan styrke Haldenkanalen som matregion og reisemål.
– Målet var å bli kjent – både med hverandre og med mangfoldet av råvarer som finnes i regionen. Når man får oppleve alt dette samlet på én dag, ser man virkelig hvilket potensial vi har som mat- og opplevelsesregion. Camilla Nordmo, prosjektleder
En reise fra nord til sør
Turen startet hos Kollerud Gård på Hemnes i Aurskog-Høland, der Elin Kollerud fortalte om bringebær, lokalmat og gårdsturisme. Siri Bjørnstad, næringsutvikler i Aurskog-Høland kommune delte erfaringer fra Aurskog-Hølands arbeid med lokalmat og dro frem blant annet Stuttreist-butikken og Stuttreist & Himlaga-festivalen.
På Krog Nedre i Aurskog-Høland møtte deltakerne Tor Anders og Hanne Høgaas, som har satset på hjorteoppdrett og ammekuproduksjon med rasen Dexter – en drift som gir både kortreist kjøtt og nye muligheter for gården. Her fikk deltakerne møte dyra, høre om utfordringer og erfaringer fra oppbyggingen, og om planene videre for å utvikle Krog Nedre som en småskala kjøttprodusent med fokus på kvalitet og lokal verdiskaping.

Hos Dyrkerom i Marker viste Sara og Kenneth Means fram hydroponisk produksjon av urter og basilikum, og på Taraldrud Gårdsbryggeri delte Kjartan Lodden sine erfaringer som ølbonde med stor interesse til håndverket.

I Ørje ble det lunsj og lokalmatprat på Bakergården Café. Daglig leder, Mathias Husebråten fortalte om selskapet og deres filosofi og bruk av lokalmat fra Haldenkalen. Turen gikk videre til Matfatet Ørje og Ørje Kaffebrenneri. Lars Johansson fra Ørje Kaffebrenneri delte historien bak mikrobrenneriet. Og Morten Jaavall fra Joval Gård fortalte om etableringen og driften av Matfatet, hvordan de på Joval bruker gårdens produkter i egen virksomhet og på flytende overnattingstilbudet FLO Haldenkanalen.
Videre gikk turen til Mellom Fange Gård i Aremark, hvor Unn og Nils Håkon Sandtorp fortalte om sin økologiske drift og hvordan de har utviklet en mangfoldig gård med produksjon av kjøtt, egg og kylling. De selger mesteparten av sine varer på REKO, og for et tempo! 14 REKO utleveringer på en uke. Slå den!
Dagens siste faglige stopp var i Permakulturhagen i Fossby. Bygdehagen har blitt en grønn møteplass i kommunen, og Nina Espelund og Ellen Vestby fra Haldenkanalen Permakulturlag fortalte hvordan permakultur brukes som metode i bygdeutviklingen i Aremark kommune.

Matglede og samarbeid på festningen
Den planlagte middagen på Restaurant Curtisen ble på grunn av stor interesse for å delta på turen flyttet til Den nye kommandantboligen på Fredriksten festning, et staselig lokale som skapte den perfekte rammen for kveldens felles matopplevelse. Kjøkkensjef Sebastian Engh, på Restaurant Curtisen hadde forberedt en treretters meny basert på råvarene fra produsentene deltakerne hadde møtt underveis.

Denne gangen var det ikke bare kokken og hans team som sto for maten: deltakerne ble delt inn i fem lag – Team Drikke, Team Forrett, Team Hovedrett, Team Dessert og Team Kaffe – og fikk selv være med på å anrette og servere rettene. Det ble både latter, samarbeid og nye bekjentskaper med samme lidenskap for de lokale råvarene.
Kveldens meny
Aperitiff
Hjortepølse fra Markerhjort
Drikke: Rabarbrasus og Sildre fra Innerst i Elva
Forrett
Speltperler fra Holli Mølle dyrket hos Hans Lervik
Baslikumpesto fra Dyrkerom
Kylling fra Mellom Fange Gård
Saus med gåselever og kraft av Smaalensgås fra Taraldrud Gård
Betepuré av beter fra Vaglen Gård
Drikke: Rabarbrasus og Sildre - musserende bjørkevin fra Innerst i Elva Fløtær fra Taraldrud Gårdsbryggeri
Hvitvin fra Fredrikshald Vineri i Halden
Hovedrett
Hjort fra Nedre Krog
Potetpuré og rosenkål, beter og bakt gulrot fra Vaglen Gård
Drikke:
Grepæ Kær fra Taraldrud Gårdsbryggeri
Askim Årgang Eple & Aronia
Dessert
Sjokoladekake og sorbet med solbær fra Hafsrød Gård
Bringebær fra Kollerud Gård
Aeropress-kaffe fra Ørje Kaffebrenneri
Drikke:
Sildre bjørkevin fra Innerst i Elva
Cognac fra Haldenkanalen Cognac
Underveis i middagen fikk deltakerne også fire korte innlegg som knyttet sammen lokalmat, historie og opplevelser i Halden:
Silje Hansen, leder Fredriksten Festnings venner, fortalte om historien til Fredriksten festning og kommandantboligen.
Simen Øien, gründer, delte mer om etableringen av Fredrikshald Vineri og vinproduksjon i Halden.
Hannah-Karina Dugan, initiativtaker, fortalte om Fredrikshald Vinvandring, og hvordan konseptet har samlet byens restauranter i en felles opplevelse.
Inger Midttun Lie, daglig leder MS Brekke – Opplev Haldenkanalen, delte erfaringer med å sette lokalmat fra Haldenkanalen på menyen om bord i kanalbåten.
Det var inspirerende å se hvordan råvarene fra hele kanalen kunne møtes på ett bord, og hvordan deltakerne tok eierskap til opplevelsen. Dagen ble en smakfull bekreftelse på hva samarbeid faktisk kan skape. Camilla Nordmo, prosjektleder
Morten Jaavall og Tor Anders Høgaas presenterte Haldenkanalen Cognac, før Lars Johansson fra Ørje Kaffebrenneri og kveldens kaffe-team serverte kaffen til desserten. Der vi tidligere på dagen fikk servert en kaffe som kunne sammenlignes med en mørk rødvin, var kveldens kaffe fra Kenya. Kenya kaffen er Lars sin egne favoritt, og denne kan sammenlignes med en frisk og boblende hvitvin.
Kvelden ble avsluttet med en takk for maten hilsen til Sebastian og alle de dyktige unge hjelperne i hans team, før kaffe-Lars fremførte sin egenkomponerte kaffesang. En flott avslutning på en lang og inspirerende dag!
Nye initiativer på gang
Flere av deltakerne uttrykte ønske om at inspirasjonsturen bør gjentas, og prosjektet ser allerede på muligheten for en ny tur våren 2026.
– Det er fortsatt mange produsenter igjen å besøke, og stort potensial for nye samarbeid mellom mat, kultur og reiseliv, sier prosjektleder Camilla Nordmo. Etter turen har det allerede oppstått mange nye koblinger, og flere eksempler på samarbeid om å både servere og selge hverandres produkter har oppstått. Vi jobber med friskt mot videre mot målet om mer samarbeid og mer lokale råvarer på spisesteder og i lokalmatutsalg i kanalen fremover.










































































Kommentarer