SOOTspelet i Ørje sluseamfi ble nok en gang en publikumssuksess! I overkant av 3000 publikummere fikk med seg de 10 forestillingene i Ørje sluseamfi. Perfekt vær, blide folk, et godt spel og tidenes største SOOTmarked var med å skape yrende folkeliv på Ørje Brug gjennom 10 hele dager!
Stjernegalleri av de sjeldne
Som trekkplaster også i år var et stjernegalleri av de sjeldne, bestående av Agnes Kittelsen, Anne-Marie Ottersen, Lasse Lindtner og Andreas Humlekjær. Sammen med de lokale amatørene leverte de glimrende presentasjoner som fikk gåsehuden til å reise seg hos publikummerne. Anneli Sollie var som tidligere år både manusforfatter og kunstnerisk ansvarlig for oppsetningen. Også i årets oppsetning følger vi Inger-Marie, Sin fars datter. Hun som var mest lik sin far, som fulgte han i tykt og tynt og gikk inn i døden på hans begravelsesdag.
Gjennom SOOTspelet i Ørje sluseamfi får publikum høre hennes historie. Og med vannet som en kulisse kan publikum leve seg inn i tømmerfløternes slit, oppleve vannets magiske krefter når sluseportene åpner seg, høre bekken synge og kjenne gåsehuden reise seg når vannet senkes og sluseporten lukker seg for siste gang. I unike Ørje sluseamfi. Det er det vi kaller ekte spelmagi!
At SOOTspelet har etablert seg som en fast sommertradisjon for mange, og stadig trekker flere og flere tilreisende til Ørje er det ingen tvil om. SOOTspelet har fått en posisjon som et spel med høy kvalitet i trivelige og unike rammer.
«Slusespillet om Engebret Soot» ble originalt skrevet av Ole Karsten Andersen i 1986 og har siden blitt fremført ved ulike anledninger. I 2015 ble en videreutvikling av dette kalt SOOTspelet «Sangen fra Sootbekken» lansert som et av Norske Historiske Spel av initiativtakerne Anneli Sollie og Alexander Rambøl i samarbeid med Haldenkanalen Regionalpark. Les mer om historien bak SOOTspelet her
Kulturarrangementet SOOTspelet drives nå av organisasjonen SOOTspelet, som ble stiftet i 2020. Den ideelle organisasjonen har forankring i lokale og regionale aktører, hvor stifterne er Marker Teaterselskap, Ørje Handelsstand, Stiftelsen Ørje Brug, Stiftelsen D/S Engebret Soot, Matfatet Ørje og Haldenkanalen Regionalpark.
Den nye organisasjonen har overtatt eierskap og produsent- og utviklingsansvaret fra Haldenkanalen Regionalpark som sto bak SOOTspelet i perioden 2015-2019. Regionalparken er fortsatt med som aktiv bidragsyter inn i den nye organisasjonen og innehar en plass i styret. Den nye organisasjonen bak SOOTspelet har til formål å drifte og videreutvikle SOOTspelet og andre kulturarrangementer i samarbeid med andre utøvere og har et ikke-kommersielt formål.
Større lokal verdiskaping
Det felles lokale og regionale engasjementet for SOOTspelet gir spennende muligheter til å generere større verdiskaping, synergier og positivt omdømme for regionen – så vel for næringsliv og besøks- og opplevelsesnæringen, som for kulturlivet. Og arbeidet begynner for alvor å bære synlige frukter. Organisasjonen SOOTspelet har som målsetning å benytte lokale ressurser og tjenester så langt det er mulig, og en rekke lokale tilbydere har vært tjeneste- og vare leverandører inn mot årets spel.
Som eksempel kan nevnes at Matfatet Ørje stod for salg av av mat- og drikke under årets spel, en matservering som utelukkende bestod av lokale råvarer fra små, lokale produsenter i Haldenkanalen og områdene rundt. Publikum fikk muligheten til å velge mellom både varm mat fra grillen og SOOTmatbokser fylt med en rekke lokale fristelser. Fløtærburgere av 100% Østlandsk Rødkolle som har jobbet som landskapspleiere langs Haldenkanalen på Krog Søndre i Rødenes. Produsert av Halvorsrud Viltslakteri i Aurskog-Høland gikk ned på høykant av sultne publikummere. Det samme gjorde Tømmerwursten, en deilig bratwurst av økologisk utegående svin fra Mellom Fange i Aremark. Toppet med salatost fra Rygge Meiere og syltet rødløk i fra attføringsbedriften Innovi sin nye lokalmatserie "Fra Indre".
Sammen med lokalt brygget Fløtærøl, fløtærkarameller, fløtærvafler, lokalt produsert Østfold drikke, Haldenkanalen rødvin, Haldenkanalen Cognac og lokal brent kaffe fra Ørje Kaffebrenneri bidro det til å sette publikum i den rette stemningen.
Haldenkanalen Regionalpark arbeider gjennom sin satsning på lokalmat mot en målsetning om mer lokal mat på arrangementer, og er meget tilfredse med resultatene som er oppnådd gjennom annet satsningen på lokalmat på SOOTspelet.
Den lille dampbåten Hans
En annen viktig synergi av årets SOOTspel er koblingen mot frivillighet og dugnadsarbeidet på Ørje. Mange i publikum lot seg fascinere av den lille dampbåten Hans, som har en sentral rolle i forestillingen.
DS Hans er en liten dampbåt med plass til 6 passasjerer og ett mannskap på to. DS Hans ble bygget 1927 i Umeå, Sverige som MS «Klaran». DS Hans tjenestegjorde som åpen slepebåt under tømmerfløtingen på Klaraelven ved Karlstad i Sverige.
Da fløtingen opphørte ble båten overtatt av Börje Jansson som hadde planer om ombygging til dampbåt. Planene ble det ikke noe av og han donerte båten til Stiftelsen DS «Engebret Soot», som er dagens eier. Det ble gjennomført en omfattende restaurering på båten i perioden 2005 til 2007. Ny dampmaskin ble installert og nytt styrhus og aktersalong ble bygget. Båten fyres opp med ved, veden varmer opp vannet i kjelen, og varmen lager damp. Alt er gjort dugnad og frivillig arbeid.
Kaptein, Odlon Frøne, er barnebarnet til Hans Husebråten. Og DS Hans er oppkalt etter nettopp bestefaren til Odlon. Odlon er ung og lovende, og er antagelig en av verdens yngste dampbåtkapteiner. Assistert av Arnfinn Jensen fra Stiftelsen DS Engebret SOOT styrte han båten med stødig kurs gjennom Ørje sluser, kveld etter kveld under SOOTspelet. Ganske kult ikke sant!
Minikanalcruise med D/S Hans
DS Hans, har etter vel blåst oppdrag i SOOTspelet, vært ute på nye spennende, turer i hele sommer. Lørdager og søndager fra andre uken i juli til medio august har det vært mulig for publikum å bli med DS Hans med mannskap på en unik opplevelse i Haldenkanalen - en minikanaltur med slusing gjennom historiske Ørje sluser fra 1860. Akkurat som i spelet!
Ørje sluser har 3 slusekammer og en slusetid på 30 minutter. Løftehøyden er på til sammen 10 meter, og slusene manøvreres fortsatt med håndkraft, som ved åpningen i 1860. Minikanalcruisene er et samarbeid mellom Haldenkanalen Regionalpark, Visit Indre Østfold, Haldenvassdragets Kanalselskap og Stiftelsen DS Engebret Soot. Tilbudet var et av de mest populære tilbudene i 2022, og turen har vært veldig populære også i 2023 sesongen.
Dampbåtene på Ørje
Visste du forresten at Ørje har Norges største samling av dampbåter? Verdens eldste propelldrevne dampbåt som fortsatt er i drift, DS Engebret Soot eller "Sooten" som den ofte kalles på folkemunne har hjemmehavn på Ørje. DS Engebret Soot brukes til turer i Haldenkanalen og er normalt klar for charter oppdrag hele sommeren.
Ved kai på Ørje ligger også DS Turisten, selveste dronningen i Haldenkanalen. Regionalpark Haldenkanalen har driftsansvaret for båten og samarbeider med de frivilllige organisasjonene Stiftelsen Engebret Soot og Venneforeningen MS Thor om drift og vedlikehold.
DS Turisten går vanligvis i rute enkelte dager i sommersesongen. Ruteturene med DS Turisten er veldig populære, så pass på å bestill din billett tidlig. DS Turisten kan også chartres for en hyggetur på Haldenkanalen. Sett en helt spesiell ramme og atmosfære rundt ditt arrangement.
Både DS Turisten, DS Engebret Soot og DS Hans lå i år til kai på Ørje Brug under hele spel-uka, og kunne beskues av publikum både før og etter forestillingen.
Comments