top of page

Inviterer til magiske opplevelser i sitt skogsrike

Med dyp respekt for skogen, samt tidligere og fremtidige generasjoner, har Ingeborg Anker-Rasch skapt et eventyrlig turistmål der historien til forfedrene gir gjenklang i trærne rundt skogskoiene.


Foto: Hafsrød


Anker-Rasch er den første kvinnelige skogeieren på gården Hafsrød i Halden. På eiendommen på over 30 000 dekar, har skogen en sentral plass. Den pleier hun omhyggelig slik generasjoner før henne har gjort. Skogsarbeideren forlot koiene da maskinene tok over mye av arbeidet. Men på Hafsrød har disse husværene fått nytt liv.


– Vi startet så smått med utleie av skogskoiene. Noen av de første har vært brukt som hytter siden 70-tallet på åremålsleie, men nå tilbyr vi hytter for korttidsleie. Disse skal vise litt av hvordan livet var for skogsarbeiderne, og er enkle men komfortable, beskriver Anker-Rasch som har overtatt ansvaret for gård og grunn etter sin far, som igjen overtok etter sin far. Slik har det vært siden Ingeborgs oldefar P.M Anker kom til Hafsrød på starten av 1900-tallet.


Et pusterom

Ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) øker etterspørselen etter naturbaserte opplevelser kraftig. Her forenes fritidsbruk, rekreasjon, bærekraft og næringsvirksomhet.


– De aller fleste gjestene våre sier at de fikk oppleve et pusterom, enten det er fra støy, kunstig lys, mobilbruk, jobb eller annet. At det er så fjernt fra andre folk, butikker og slikt gjør at mange blir tvunget til å ta en timeout. Og det er det nok mange som trenger av og til, tror skogbrukeren som hvert år planter rundt 20.000 trær for at skogen skal fortsette å puste, være til glede og nytte. Hun forteller at mange gjenoppdager skogen etter en natt eller to på koiene. Og de som ikke er vant med den, får et helt nytt syn på hva den kan være.


– Folk blir ofte overasket over hvor stille det er her, sier Anker-Rasch med et smil.

I tillegg til jakt, fiske, turer, kanopadling og ro, hører også historie og kunnskap med til oppholdet.


– Vi ønsker at flere skal få oppleve skogen slik vi kjenner den, med skogbrukshistorien som hører til. Derfor satser vi på å sette i stand flere av koiene våre, slik at de blir komfortable å overnatte i, samt at de får fram de flotte kvalitetene vi har her på Hafsrød – med stjernehimmel, skog, tjern, vann og dyreliv - langt fra folk, forteller hun. I dag har de fire koier til leie, som har vært fullbooket i april og mai.




Fra hele Europa

De får mange henvendelser fra utlandet av folk som vil legge ferien hit, men disse gjestene innser at de antakelig blir skuffet i år. Ingen vet om grensene åpnes ennå. Under normale omstendigheter kommer gjestene fra store deler av Europa. Nordmenn har strømmet til fra flere kanter av landet. For å gi folk maks hvilepuls, smaker de seg nå fram til skogskasse som skal lanseres etterhvert. Kortreist og ureist mat som kan bestilles til koiene.


– Vi er opptatt av å vise at skogen rundt oss er en del av vårt livsgrunnlag der det bugner av herlige ressurser, både gjennom tømmer og annet høstbart som viltkjøtt, sopp og bær. Og vi vet at mange ønsker å tenke minst mulig på praktiske ting på ferie, forsøker vi å legge til rette for at alt man trenger er på plass, forteller Anker-Rasch. De driver selv med elgjakt, og har hatt dåhjortoppdrett i mange år.

– Vi vil by på det som er rett utafor døra vår, og viltkjøttet behandler vi i eget slakteri. Gjestene får dermed en matopplevelse som er så ureist som det går an, påpeker Anker-Rasch med et smil. De utvikler kassene i samarbeid med Matfatet Ørje og Sebastian Engh fra Curtisen i Halden, med mål om å vise fram noe av hva Hafsrød, Haldenkanalen og Østfold har å by på.


– Målet er at dette skal være superenkelt – med ferdige retter som kun skal varmes opp, slik at gjestene kan ordne seg et luksusmåltid uten at vi henger over skuldrene deres. På litt lengre sikt håper vi på å kunne ha en liten gårdsbutikk, slik at gjestene kan supplere med andre varer fra lokale produsenter hvis de ønsker det. Mulighetene er endeløse, slår Anker-Rasch fast med smittende engasjement.




bottom of page