top of page

D/S Turisten fredet

Lørdag 12. august 2023 ble en stor dag for Haldenkanalen og veteranbåtmiljøet. D/S Turisten ble offisielt fredet og den høytidelige markeringen fant sted i Strømsfoss sluse med stolte eiere, Riksantikvaren, Viken fylkeskommune, kommuner langs vassdraget, gjester og en masse glade fremmøte. Fredningen av den 136 år gamle dampbåten ble uforglemmelig, med flott vær, vakkert kulturmiljø, hornmusikk og veteranbiler.




D/S Turisten omtales ofte som selveste Dronningen av Haldenkanalen. D/S Turisten ble bygget for å frakte passasjerer og gods mellom Tistedal og Skulerud, med i alt 11 anløpssteder. Skipet inngikk i sin tid i det som er betegnet som «den store rundreisen», der både Tertitten (Urskog-Hølandsbanen), Haldenkanalen og Østfoldbanen var sentrale elementer.


D/S Turisten ble senket i Femsjøen i 1967, men ble hevet i 1997 som en «fugl Fønix» - takket være dagens eiere, Tore Aksel Voldberg og Alf Ulven. Uten deres heltemodige innsats og investering i dette prosjektet hadde båten ligget på Femsjøens bunn fremdeles.



Høytidelig fredningsmarkering

Det var høytidelig stemning i Strømsfoss sluse lørdag 12. august når Riksantikvaren Hanna Geiran overrakte fredningsdokumentene til eierne av båten Alf Ulven og Tore Aksel Voldberg! Fylkesråd Siv Henriette Jacobsen representerte Viken fylkeskommune.


Riksantikvar Hanna Geiran og Vikens fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen roste begge forarbeidet som har blitt gjort forut for fredningsvedtaket. Riksantikvar Hanna Geiran poengterte at bruk er det viktigste vern! Fylkesrådslederen viste til at Haldenkanalen opprinnelig ble bygget for tømmerdrift, men at den også har hatt en viktig rolle som bindeledd mellom mennesker. Ordfører i Aremark, Håkon Tolsby uttrykte glede for at båten nå blir værende i Haldenkanalen, der den hører hjemme.


En fellesnevner som gikk igjen i dagens taler var velfortjent ros og takk til de frivillige i dampbåtmiljøet, som jobber og bruker fritiden sin på å ta vare på disse fartøyene. Riksantikvar Hanna Geiran var tydelig imponert over det folkelige engasjementet.


Saugbrugssekstetten fremførte blant annet Hølands Jernbanemarsj, som ble komponert i anledningen Haakon VII reise gjennom Høland i 1909 av A.C Haneborg, til stor glede for de mange fremmøtte i slusa.





Strømsfossdagene

Fredningsarrangementet sammenfalt med Strømsfossdagene i Strømsfoss, som ble arrangert for første gang etter korona. Strømsfoss er et viktig knutepunkt i Haldenkanalen, og det var en stor glede for mange at Strømsfossdagene var i gang igjen.


Lørdag og søndag kunne publikum blant annet bli med på sluseturer med veteranbåter, nyte et deilig måltid på MS Brekke, som for anledningen er restaurantbåt, spise Mellom Fanges egne grillede produkter, oppleve utstilling med lokale kunstnere på Galleri Strømsfoss, besøke Møllerens Hus og Strømsfoss Handel, bli med på pubkveld, ta en is på brygga, handle lokale delikatesser og ta en titt på båtene og nyte dagen.


På søndag var det gode muligheter for å gjøre et kupp på frimarked på Kanaltangen. Haldenkanalen Regionalpark har bistått med å markedsføre årets Strømsfossdager, gjennom målrettet kampanje i digitale medier.



Fredningsseilas mot Ørje

Etter fredningsseremonien seilte DS Turisten, DS Engebret Soot og MS Thor i konvoi nordover til Ørje med inviterte gjester ombord. Lokalhistoriker, Eilif Mosbæk fortalte om «DS Turistens» betydning i vassdraget underveis ombord.


Lokalmat er et av Haldenkanalen Regionalparks arbeidsområder. I prosjektet "Kulturhistorisk Matreise i Haldenkanalen" får gjestene etterhvert mulighet til å smake på landskapet de seiler gjennom. Dette fikk også passasjerene ved fredningsmarkeringen 12. august oppleve. Det ble servert en buffet med lokalmat og drikke fra hele 15 lokalmatprodusenter ombord.


Vel fremme på Ørje ble det invitert til en hyggelig festmiddag i Marker Rådhus. De 70 inviterte gjestene fikk servert en spesialmeny bestående av en 3-retters middag bestående av kremet blomkålsuppe, kalvestek og karamellpudding til dessert. Menyen var gjenskapt fra en av menyen ombord på Turisten på 1930-tallet, og var laget med råvarer fra ulike lokale produkter langs Haldenkanalen.

Festmeny DS Turisten anno 1930


Det er et viktig kulturminne som nå er fredet i Haldenkanalen Regionalpark. DS Turisten formidler ikke bare en viktig kulturhistorie, den tilrettelegger også for unike opplevelser i et verdsatt kulturmiljø. En merkedag for hele Haldenkanalen! Takk til alle som har bidratt til dette arrangementet!


Les mer om fredningen av DS Turisten i pressemeldingen fra Riksantikvaren:




Se flere bilder fra fredningsmarkeringen her

Foto: Håkon Wium Lie, Thors Venner, Theodor Bye og Haldenkanalen Regionalpark









bottom of page